среда, 19. септембар 2018.

Весић: Град Београд поносан на Београдски џез фестивал

Заменик градоначелника Горан Весић и градска секретарка за културу Ивона Јевтић најавили данас 34. Београдски џез фестивал, који се, под покровитељством Града Београда, одржава од 25. до 29. октобра. 

Они су, на конференцији за новинаре у хотелу Хилтон, истакли значај џез фестивала, који је Град Београд од 2007. године уврстио у манифестације од посебног значаја. 

Весић је истакао да фестивал стално помера границе, па тако и овогодишњим слоганом „Без граница”, као и своје задовољство јер обавља функцију председника Организационог одбора тако значајне манифестације. 

– Налазимо се на добром путу и напредујемо корак по корак. Сваке године имамо храбрији програм који публици нуди нешто ново, што се види и по све већем одазиву публике – истакао је Весић и додао да ће цена комплета карата и ове године остати иста – 3.600 динара. 

Он се надовезао да Београдски џез фестивал има и образовну функцију, која треба да омогући да што више људи, посебно младих присуствује концертима. 

Весић је подсетио на утиске новинара из иностранства, да се Београдски џез фестивал разликује од осталих сличних фестивала у свету јер га посећује велик број младе публике. Што се тиче програма, Весић је изразио задовољство јер се сваке године отварају нови простори, подсетивши на овогодишнњи наступ највеће звезде јужнокорејског џеза. 

Он је закључио да је Град Београд поносан на свој Београдски џез фестивал и захвалио организаторима јер су активни током целе године, као и Амбасадама Канаде и Португалије на подршци. Посебно је захвалио публици која даје подршку фестивалу јер, како је рекао, долази у све већем броју, ужива у концертима и чини овај фестивал великим. 

Секретарка Јевтић је истакла да је ове године Град Београд за фестивал издвојио 11 милиона динара, два милиона више него прошле. Она је захавалила бројним иностраним амбасадама и културним центрима, као и Министарству за културу на подршци. 

– Посетиоци ће током пет дана фестивала бити у прилици да уживају у 21 наступу у Комбанк дворани Дома синдиката, Великој дворани Дома омладине и Американи. Наступиће најинтригантнији уметници, ансамбли из Сједињених Америчких Држава, Канаде, Велике Британије, Норвешке, Шведске, Финске, Португалије, Шпаније, Италије, Израела, Мађарске, Немачке, Аустрије, Јужне Кореје, Аустралије и Србије – навела је Јевтић и најавила велику медијску подршку. 

Она је посебно захвалила председнику Организациног одбора фестивала Горану Весићу на добрим резултатима, подсетивши да је протеклу манифестацију посетило рекордних 17.000 љубитеља џеза, док се ове године очекује још већи број. 

Извршни продуцент фестивала и вршилац дужности директора Дома омладине Ненад Драговић је додао да кућа коју представља од 1971. године организује наш напризнатији џез фестивал у свету. Он је истакао да се Београдски џез фестивал припрема 360 дана у години. Такође је захвалио Граду Београду – оснивачу фестивала, као и ресорним градским секретаријатима, министарствима, амбасадама и културним центрима на подршци.

Програмски менаџер фестивала Драган Амброзић је истакао да је од 2005. године љубитељима џеза понуђено око 200 премијера. У складу са овогодишњим слоганом, на фестивалу ће први пут наступити музичари са пет континената, као и састави из Канаде, Јужне Кореје и Аустралије, најавио је Амброзић. 

На конференцији су говорили амбасадорка Канаде у Београду Кати Чаба и амбасадор Португалије Аугушто Сариава Пејшото, који су најавили учеснике фестивала из те две земље, као и домаћи учесници Урош Спасојевић и Угљеша Новаковић. Организатори су додали да се карте за 34. Београдског џез фестивал могу купити на благајнама Дома омладине и Комбанк дворане, као и путем Евентим продајне мреже.